8 Ekim 2012 Pazartesi

Квас (Kvas)


Ukrayna'ya gitmeye son anda karar verdiğimizden, yeterince araştırmadan gidiyorum. Aslında bunun çok da yanlış olmadığını düşünüyorum. Çünkü daha önce ne kadar okusam da, gittiğimde okuduklarımın aslında önemli olmayan şeyler, okumadıklarımın daha önemli şeyler olduğunu fark ediyorum. Dönünce okuyup yeniden gitmek en doğrusu. Belki o nedenledir ki aynı ülkeye tek sefer gitmeyi sevmiyorum. Yeniden gidip doğrusunu anlamak lazım sanki. 

Tanıştırayım. Bu içeceğin adı kvas. Francesco, Lviv'de bir öğle yemeğinde ısmarlıyor. Ekmekle mayalanan bir içecek olduğundan tadının çok daha farklı ve ağır olacağını sanıyordum. Değilmiş. Gayet kolaya benziyor tadı. Serin serin. 

Zaten bizim boza gibi. Tahıldan fermente edilmiş, fermente edilmesinden kaynaklanan az miktardaki alkol dışında aslında alkolsüz günlük bir içecek. Kalabalık caddelerde, pazarlarda sarı tankerlerde de satılıyor. 

Şimdi Ekşi Sözlük'ten bakıyorum da, Antalya'ya gelen Rus turistler sağ olsun, bizim de bir kvas fabrikamız varmış. Hürriyet, bu fabrikayı haber yaparken, "Komünist Kola" diye başlık bile atmış. 

Kim bilir. Belki yakında İstanbul'daki marketlere de gelir. 


2 yorum:

  1. hazır okumuşken iki kelam da edeyim bari dedim. şu bir yerlere gidilirken program yapmak ya da o yerin hakkında bilgi sahibi olmak bana da hep yabancı geliyor. bir kere bilmeden gideceğin bir yer daima sana heyecan verir. o yüzden daha gitmeden heyecanı öldürmeyelim.

    -afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beni bir sen anladın arkadaşım :) gitmeden önce okuduğum her şeyi unutuyorum zaten. bağlantı kuracak bir şey olmayınca. hele ki ortamı görmeden okumak iyice saçma. okurken sana önemli gelen bir binanın, aslında gittiğin yer için pek önemi olmadığını fark ediyorsun. zaten daha görmediğin bir yer hakkında okurken, gitgide gideceğin yere yabancılaşıyorsun. biraz biraz soğuyorsun.

      dediğin gibi. gitmeden okumayınca daha da heyecanlanıyorsun. kyiv'de lavra'yı gördüğümdeki şaşkınlığımı para versen alamazsın :)

      Sil