29 Ekim 2012 Pazartesi

Manastır Askeri İdadisi

Üsküp'ten Ohrid'e gitmeden önce haritaya bakıyorum. Bitola, yani Manastır haritada sanki bu iki şehrin arasında gibi görünüyor. Birkaç saat ayırıp Manastır Askeri İdadisi'ni de görmek istiyorum. 

Google Maps'ten bakınca, Üsküp - Bitola arası 173 km, lakin midibüs olur olmaz yerlerde durduğundan Bitola'ya varmak 4 saat sürüyor. Neyse ki otobüs garından iki sokak ötede. Yürüyerek 10 dakika sürmüyor. 


Manastır'ın ortasında var bir havuz türküsündeki havuzu da bulmuş oluyorum böylece. Meğerse Askeri İdadi'nin tam karşısındaymış. Sanırım zaman içerisinde havuz değişmiş, üstüne grafitiler de eklenince muhtemelen türküde bahsedilen havuzdan bayağı uzaklaşmış. 


Manastır Askeri İdadisi, iki katlı bir bina. Tarih derslerinde bu okula idadi demekteki ısrardan olsa gerek, çok daha büyük bir yer hayal etmiştim. 


Bu binanın 2. katı, 1998 yılında, yani Atatürk'ün Manastır Askeri İdadisi'nden mezun olmasından tam 100 yıl sonra, o zamanki Türkiye cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Makedonya cumhurbaşkanı Kiro Grigorov tarafından Atatürk Anı Odası olarak açılmış. 


Mustafa Kemal Atatürk'ün bu okulda öğrenci olduğu döneme ilişkin bu heykelse Genelkurmay Başkanlığı tarafından yaptırılıp 2001'de hediye edilmiş. 


Okulun eski hali korunmadığından bu anı odasında görülecek pek ilginç bir şey yok açıkçası. Büst, heykel, bayrak, plaket, tabak, kitap, çerçeveli fotoğraf fotokopisi... Aşağıdaki iki üniforma dışında, Mustafa Kemal'e ait hiçbir şey yok. 


Binanın giriş katında ise Manastır şehir müzesi var. Belki vakit bulursam, bir ara orada çektiğim fotoğrafları da paylaşırım burada. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder