18 Mart 2012 Pazar

Olimpos (Tahtalı) Teleferik

Geçen hafta ailemi görmek için Antalya'daydım. Cumartesi günü İstanbul'dan bir arkadaş da bana katılınca bir araba kiralayıp biraz dolanalım istedik. 

Olimpos (Tahtalı) Teleferik'le başlayalım dedik. Dünyanın en uzun ikinci, Avrupa'nınsa en uzun teleferiği. 

Kemer'i geçip Olimpos sapağına varmadan sağdan bir yola girmek gerekiyor teleferiğe ulaşmak için. 8 kilometrelik bu biraz virajlı yoldan yavaş yavaş ilerleyerek denizden 726 metre yükseklikteki alt istasyona ulaşıyorsun. 



Seferler yarım saatte bir yapılıyor. Biz gittiğimizde bilet ücreti 30 liraydı. Şehirdeki tur şirketleri de teleferiğe ulaşım ve teleferik ücretini karşılayan turlar düzenliyorlar hafta sonları. Geçen yıl katıldığım turun fiyatı 40 liraydı mesela. 




Her kabin 80 kişi alıyor. Oturacak fazla yer yok ama zaten 726 metreden 2365 metreye 10 dakikada çıkıyor. 

Kabin çok rahat olsa da tek sorun, camın fazlaca yansıma yapması. O yüzden içeriden fotoğraf çekince kendi aksini de çekiyorsun istemeden. 



Üst istasyon beş katlı. İlk varılan katta genişçe bir açık alan var, çevreyi izlemek için. Biz gittiğimizde o kısım karla kaplıydı. Karın içinden tünelle geçmek de güzelmiş. 






İkinci ve üçüncü katta restoranlar var. Fiyatlar gayet makul. Bir kadeh şarap 8 lira, 1 bardak baileys 10 liraydı mesela. O yüzden, pahalı olduğunu sanıp da içmekten çekinmemek lazım. 

En üst katta bir seyir terası ve en alt katta da tuvaletler var. 

2365 metreye bu kadar inşaat malzemesinin neyle geldiğini merak ettik tabii. Yük helikopterleriyle taşımışlar ve inşaat 4 yıl sürmüş. 





En üstteki seyir terasından Alanya'dan Kumluca'ya bütün Antalya Körfezi görünüyor. Uçakla bulutların üstünden, içinden geçmek garip bir şey. Ama minik bir bulutun karşısında öylece durmak başka bir his. 

Arkadaysa Toroslar var. 




Özetle, görmek lazım. 

5 yorum:

  1. "Özetle, görmek lazım.."

    yazar kısa böyle demiş lakin ben "illa ki görmek lazım" diyorum. sebebi de benim hiç görmemiş olmam olabilir mesela :/ ben şu karın içinden tünelle geçme muhabbetine bayıldım. heyecanlı bi' şey olduğu kesin. normalde böyle yerlerde gözleme filan yaparlar ayaküstü yesin insanlar diye. baileys'i duyunca mutlu oldum. içinde bulunduğumuz şu mübarek st. patrick's day münasebetiyle..

    YanıtlaSil
  2. fareli köyün hayalcisi, gözleme değil de sucuk ekmek var. o olmaz mı?

    YanıtlaSil
  3. yok almıyım ben onu. et ile pek aram yok. lakin bi' baileys iyi gider. az buz ile soğutulmuş cinsinden..

    YanıtlaSil
  4. fiyatlar 30 lira değil 50 lira..

    YanıtlaSil
  5. herhalde yaz sezonunda artmış. biz 10 mart'ta gittiğimizde kişi başı 30 lira vermiştik.

    YanıtlaSil