7 Ekim 2012 Pazar

Üsküp yahut bir şehrin içine etmek


Üsküp'ü çok severdim. İlk defa 1997'de gitmiştim. Şehrin ortasından akan Vardar nehri, şehrin meydanını Eski Pazar'a bağlayan taş köprü... Minik, sevimli, sakin bir şehirdi. 1999'daki son gidişimden sonra yeniden gitmek altı ay kadar öncesine, Mayıs 2012'ye nasip oldu. 


Bunca yıl yeniden gitmeyi hayal ettikten sonra şehrin ana meydanı Plostad Makedonija'ya geldiğimde şaşırıyorum. Girişinde Paris'teki Arc de Triomphe'un çok fena bir çakması karşılıyor beni. Daha sonra da Aleksandar Veliki'nin yani Büyük İskender'in devasa heykelini görüyorum. 

Bütün meydan, irili ufaklı bir sürü heykelle dolmuş. Bu kadar çirkin, bu kadar sevimsiz olabileceğine inanamıyorum. 


Vardar'ı aşıp Eski Pazar'a geçmek istediğimde ise iyiden iyiye hayal kırıklığına uğruyorum. Zamanında Arnavut kaldırımı döşeli canım köprüyü çirkin yer karolarıyla kaplamışlar. 


Üstelik Vardar'ın ortasında fıskiyeler var. 



Bu kadar küçük ve sade bir şehri, şaklaban yuvasına çevirmelerini aklım almıyor. O heykeller, güzelden öte komik. Dalga geçer gibi. Sanki toptan anlaşmışlar. Beş tane alana on tane bedava. 



Bu şehri bu kadar özledikten sonra böyle bir manzarayla karşılaşınca Zeki Müren'den Saçların Tarumar geliyor aklıma. 

Bir eser kalmamış eski halinden, 
Yazık, geçmez akçe pula dönmüşsün
Hayal mi, gerçek mi gördüğüm bilmem
Elden ele gezen güle dönmüşsün... 

Bloga şarkı sözü de yazdırdın ya Üsküp, alacağın olsun. 


2 yorum:

  1. abi bu devlet varya bu devlet anamızı ağlattı anamızı güzelim üsküpü içine etti.Öğretmenlerin maaşı 600tl olduğu bir ülkede milyon dolarlar harcayıp böyle saçma sapan heykeler binalar yaptırdılar ve hala yapmaya devam ediyorlar.Hala aklım almıyor, yeminle artık merkeze gidemiyorum o binaları görnüce içim, kalbim kahroluyor.

    Tamam proje yapıyorsun ama bu kadar iğrenç birşey olur mu Allah aşkına abi ya kurttarın bizi bu devletten.Buradaki insanlar da hepsi keriz ne protestolara çıkıyor ne birşey hepsi devletten korkuyor.Demokrasi değil de komunist rejimde gibiyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. admin, benim havsalam almadı. bunlar için 400 milyon euro'ya yakın kredi çekilmiş diyorlar. inanmak o kadar güç ki. 400 milyon euro nasıl geri ödenecek? o parayla yapılması gereken onca şey varken, bunların şehrin göbeğinde ne işi var?

      üsküp'ü üsküp yapan ihtişam değil ki. aksine küçük ve sevimli bir şehir olması. üsküp zarafetinden eser kalmamış.

      sana da sabır dilemekten başka bir şey gelmiyor elimden. üzgünüm.

      Sil