20 Mayıs 2012 Pazar

Salda Gölü, Burdur


Salda gölü, 184 metreyle Türkiye'nin en derin gölü ve bir rivayete göre de dünyanın en temiz ilk beş gölünden biri.


2010 yılının Kasım ayında gitmiştik bir arkadaşımla. Burdur'un Yeşilova ilçesinin biraz dışında olduğundan varmak biraz zaman alsa da karşılayan manzara, tüm yola değiyor.




Göl suyu, magnezyum içeriyormuş ve bu magnezyum göldeki bakterilerce tüketildiğinde, hidromanyezite dönüşüyormuş. Bu bakteri kolonileri de bir araya gelerek stromotolitleri oluşturuyormuş (Yalan söylemeyeceğim, hiç anladığım şeyler değil bunlar.). Gölün kıyılarının bembeyaz olmasının nedeni buymuş. 



Gölün kenarında yürüyoruz. O kadar yumuşak ki, beyaz bir balçık gibi. Ayağım bir anda içeri göçüyor, ayakkabım, pantolonum bu beyaz balçıkla kaplanıyor.



O yüzden, göl kenarındaki alabalık restoranlarına giderken biraz daha yukarıdan, göl ile orman arasındaki çakıllı yoldan yürümeyi tercih ediyoruz. Karşımıza çıkan bitkiler, benim daha önce görmediğim türden. 




Göl kenarındaki kamp alanı yazları bayağı kalabalık oluyormuş. Çevre ilçelerden de göle girmek için gelenler olduğunu düşününce, yazın gitmek için pek de uygun bir yer olmayabileceğini düşünüyorum. Bizim gittiğimiz dönemdeki sessiz ve ıssız haliyle çok etkileyiciydi benim için. Vardığımız alabalık restoranı da öyle. Sakin, göle bakan. Keşke adını bir kenara not etseymişim. Taze alabalık, taze yeşillikler, bir kadeh de rakı. 



Ben Antalya'dan gittiğim için, sadece oradan nasıl varılabileceğini biliyorum. Antalya'daki İlçeler Terminalinden Yeşilova minibüslerine binerek Korkuteli, Tefenni, Karamanlı ilçeleri üzerinden varılabiliyor. Bu yol 3 saat kadar sürüyor. Diğer bir yol da Burdur'a gitmek ve oradan Yeşilova minibüsüne binmek. Bu da 3,5 saat kadar sürüyor. 

1 yorum: